References - Swisspearl
References
Lakes Edge, Queenstown, New Zealand
Lakes Edge | Queenstown, New Zealand
Lakes Edge | Queenstown, New Zealand

Perched on a narrow, sloping site above Lake Wakatipu in Queenstown, New Zealand, Lakes Edge House enjoys superb views of the lake and the surrounding mountainous landscape. With its timber-clad base and dark Swisspearl-clad upper level, the house seems to hover precariously above the site.

Childrens Museum, New Orleans, LA, USA
Childrens Museum | New Orleans, LA, USA
Childrens Museum | New Orleans, LA, USA

Louisiana Children’s Museum presents a transformative model for children’s museums that weaves together indoor and outdoor learning opportunities. Its facade’s color palette was chosen to provide a subtle reference to traditional limestone façades of public buildings within the park, and to create an optimal backdrop for the rich, changing light over the nearby lagoon. The lightness of the panels provides a projection surface for the ever-changing shadow patterns from the building louvers and water reflections from the lagoon. A combination of smooth panels and panels with a subtle pixelated pattern embossed on the surface creates a playful dance across the long elevations.

Herba House, Torun, Poland
Herba House | Torun, Poland
Herba House | Torun, Poland

Herba House has two distinct faces, closed to the street and open to the river. The “house” to the street facing northward is clad in black Swisspearl panels, while the southern part of the house consist of terraces that open out onto the riverside and cascade down the slope.

Collin College Technical Campus, Allen, TX, US
Collin College | Allen, TX, USA
Collin College | Allen, TX, USA

How a US technical campus is successfully inspiring a future generation, meeting ecological challenges, and supporting equality in the trades through practical planning.

This bar is more than 182 meters long but only about 24 meters wide on the north and south ends. The combination of berms at the lowest level and sizable top-floor cantilevers sheltering generous terraces on the ends means the academic bar, when seen from the highway or the nearby houses, appears as a onestory volume clad in Swisspearl panels.

Bridge House, North Vancouver, British Columbia, Canada
Bridge House | North Vancouver, BC, Canada
Bridge House | North Vancouver, BC, Canada

Situated in North Vancouver’s Pemberton Heights, Bridge House pays homage to the tenets of modern architecture while incorporating distinctly regional elements to create a clean, contemporary aesthetic. Bridge House’s name is derived from the dramatic bridge that extends from the backyard to the house. Instead of isolating the upper tier of the garden, the bridge was created in order to gain access from both levels. Charcoal-colored Swisspearl panels are used both on the interior and exterior as a neutral, dark element juxtaposed with the transparent glazed facades. The dark panels animate the interior spaces and mirror the dramatic dark palette of the exterior facade. The open facades and floating lines with the backdrop of massive old pines create an impression of lightness, almost like a tree-house perched on the site.

L15, Lillesand, Norway
L15 | Lillesand, Norway
L15 | Lillesand, Norway

One of the aims for the expansion of this single-family house, that dates back to the 1980s, was to create a harmonious ensemble of old and new while respecting the building‘s natural surroundings. To achieve this, the architect chose a reduced, box-shaped wooden structure clad in large, dark gray Swisspearl panels and floor-to-ceiling glass openings, creating a strong contrast without dominating or competing. While the extension opens up to the existing building and garden in the south, it is closed towards the gravel road in the north. By perforating this closed facade of Swisspearl panels in the form of an abstracted tree branch, the extension is reminiscent of the old orchard.

Thompson House, West Vancouver, British Columbia, Canada
Thompson House | West Vancouver, BC, Canada
Thompson House | West Vancouver, BC, Canada

Located on a steep site in West Vancouver, Thompson House was designed to capture expansive views of the ocean harbor to the front and mountains to the rear. The dynamic interior spaces are held beneath an extensive roof that wraps around to form the closed side façades and controls sightlines for privacy to and from the neighbors.

The roof structure is inclined with a different slope on each of the four exterior evations, and consequently, varied ceiling heights on the upper floor interior. The two upper floors appear to hover above the garden pool nestled in a planted rock garden. By cladding the lower level in a light shade of gray Swisspearl panels, the sense of floating above the landscape has been emphasized. Large openings to the views are contrasted with the façades facing the neighboring properties, which are clad in black Swisspearl panels.

Linda Ridge, Pasadena, California, USA
Linda Ridge | Pasadena, CA, USA
Linda Ridge | Pasadena, CA, USA

Perched in the rugged hills above Pasadena in California, LR2 House enjoys sublime views across the verdant city. Three stacked and rotated volumes clad in black Swisspearl panels cascade down the steeply inclined slope. The relationship between the volumes, the topography, and the treatment of the openings in the dark elongated facades lend LR2 house a sense of drama.

The entry follows the landscape guiding visitors along a walkway that extends under the mass of the building. The stairs create a curved path to a bridged entry portal, from where dramatic views of the house can be enjoyed. As the front door opens, the dark, angular façade clad with Swisspearl panels contrasts with the light-filled interior of soft wood and bright white finishes.

Wickham Community Hub, Wickham, Australia
Wickham Community Hub | Wickham, Australia
Wickham Community Hub | Wickham, Australia

After a fifteen-year planning period, the inhabitants of Wickham in Western Australia finally got their new community center. A bent roofscape encompasses the communal spaces. The group of buildings also integrate sexisting and new sports facilities. Gresley Abas Architects from Perth were responsible for the architectural concept of the new Wickham Community Hub, tailor-made for the needs of the population.

The building’s main effect is created by the facade cladding, which is oriented in part outward, and in part toward the areaways. The cladding is composed of vertical stripes and solid-color Swisspearl fiber cement panels – 12,000 square meters of Swisspearl Carat in fourteen standard colors and eleven special colors.

Green Line House, Warmia, Poland
Green Line House | Warmia, Poland
Green Line House | Warmia, Poland

The Green Line House in Warmia, designed by Przemek Olczyk from Mobius Architekci Warsaw, won the Grand Prix in the European Property Awards 2019 -2020. We are proud that our Swisspearl roof panels are part of this seminal building. This solitary house remains lonely in a landscape, without adjacent buildings, away from roads. Harsh landscape prompted Przemek Olczyk, an architect and the author of the project, to use transparent and legible tectonics, thus embedding the building in the morphology of the plot.

Skilful adaptation of the architecture to the structure of the plot ensures that the scale of the 500 sqm house does not overwhelm it. Due to the strong winds in this part of the Warmian Lake District, the design employs an atrial layout. The screen of glass walls of the building provides a transparent shield while maintaining important viewing axes for the users.

Amnis Student Accommodation, Cork, Ireland
Amnis Student Accommodation | Cork, Ireland
Amnis Student Accommodation | Cork, Ireland

Located on a prominent site between Western Road and the River Lee in Cork, DTA Architects’ new student accommodation provides 190 student bedrooms with ensuite bathrooms in 28 cluster apartments, with reception and communal amenity facilities on ground floor.

RTVS, Kosice, Slovakia
RTVS | Kosice, Slovakia
RTVS | Kosice, Slovakia

The Radio and Television Studios of Slovakia (RTVS) are located near the historic center of Košice. Like many older buildings in the city, the building has recently been renovated. The project’s goal was to renovate the central administration building and improve its energy efficiency and cost-effectiveness. Thus, one of the main aspects was the renovation of the building envelope.

The curtain wall was upgraded by combining a weatherproofing system and aerated façade system with a cladding of russet-colored Swisspearl panels assembled vertically. Projecting gray-plastered pilasters at intervals and vertical strips of windows enhance the vertical rhythm. The facades of the broadcasting room, which projects above the surrounding control rooms and office spaces, is clad in Swisspearl panels cut at angles to create a dynamic, unconventional effect.

House XL, Leskovec Pri Krskem, Slovenia
House XL | Leskovec Pri Krskem, Slovenia
House XL | Leskovec Pri Krskem, Slovenia

Designed for a large family of seven, House XL is located on the outskirts of a new residential area in the east of Slovenia. SoNo Architects’ design takes its cue from the typically Slovenian architectural elements and the rolling hills and fields surrounding it.

The house consists of three, double-pitch, gable-roofed volumes: two of which are perpendicular and run parallel to one another, thereby creating a sheltered outdoor living and eating space between them. In essence, SoNo architects’ design is a modern interpretation of a rural barn.

OMRRK_Budapest_HU_Photo_07.jpg
National Museum Restoration and Storage Center | Budapest, Hungary
National Museum Restoration and Storage Center | Budapest, Hungary

The National Museum Restoration and Storage Center, OMRRK, is a new institution that provides an outstanding technological building for the preservation of the collections of the Museum of Ethnography, the Museum of Fine Arts, and the HungarianNational Gallery.

The complex was completed in May 2019 as part of the Liget Budapest Project. Within the framework of the development, unique in Central Europe, world-class art storage warehouses and conservation-restoration workshops will be housed in five adjacent buildings on four underground and three above-ground levels, covering a total area of nearly 37,000 square meters.

Select several
references and
design your
individual lookbook for downloading

Your individual
lookbook
for download (0)

Your individual lookbook
Select color
Select region
Select type of building
Select color line
Contact
Do you have any questions or are you planning a project? We are looking forward to hearing from you!
+ 41 55 617 11 60