Referenties Swisspearl Architectuur - Swisspearl
Sustainability Campaign_Tree.jpg
Waar begint duurzaamheid?

Lees wat drie collega's van Swisspearl doen om duurzaamheid in hun persoonlijke leven en het bedrijf te bevorderen.

Ontdek hun verhalen
Referenties
MTA Subway Chinatown Station, San Francisco California, USA
MTA Subway Chinatown Station | San Francisco, CA, VS
MTA Subway Chinatown Station | San Francisco, CA, VS

Openbaarvervoersprojecten worden doorgaans geleid door ingenieursbureaus, maar de architecten van de DLR Group speelden een belangrijke rol bij de planning van de 2,7 kilometer lange route. Het station, dat op een klein gebied is gelegen, moest alle nodige functionaliteit bieden en tegelijkertijd de unieke cultuur van San Francisco’s Chinatown weerspiegelen, een internationaal gerenommeerde toeristische attractie waar 15.000 Chinese Amerikanen wonen.

Om de gebogen vorm van het station te verheerlijken, slaagde DLR Group erin alternatieven te vinden voor een verlaagd plafond of kolommen voor het benodigde leidingwerk en nutsvoorzieningen. De boog die zich over de perrons en metrosporen uitstrekt, is bekleed met witte Swisspearl vezelcementpanelen die leidingen verbergen en licht en luminescentie in de ruimte brengen. Swisspearl panelen zijn gekozen vanwege hun goede brandveiligheidswaarden, duurzaamheid en hoogwaardige oppervlaktecoating die relatief ongevoelig voor vuil en vervuiling is.

Wheaton Government Center, Wheaton, MD, US
Wheaton Government Center | Wheaton, MD, VS
Wheaton Government Center | Wheaton, MD, VS

Het Wheaton Office Building, gelegen tussen twee primaire voertuigcorridors, schuwt conventionele kantoorgebouwen in de binnenstad met hun glazen vliesgevels en prefab panelen voor een dynamisch, met regenscherm bekleed gebouw dat resoneert met het industriële verleden van Wheaton. De gevel bestaat uit een energiezuinig regenschermsysteem van Swisspearl panelen in warme oranje en rode tinten en hoogwaardige beglazing. Het dak is beplant en de locatie omvat bio-retentiegebieden die regenwater en oppervlakteafvoer reinigen en filteren. Het project werd ontworpen als katalysator voor stadsvernieuwing in Wheaton en symbool voor de toekomst van Montgomery County.

Van Sinderen Plaza, Brooklyn, New York, USA
Van Sinderen Plaza | Brooklyn, NY, VS
Van Sinderen Plaza | Brooklyn, NY, VS

Van Sinderen Plaza ligt langs de verhoogde sporen van de trein vanuit Manhattan. Het gebouw heeft een kleurverloop van opvallende kleuren over de volledige lengte van de gevel om de lineaire beweging van de treinen te versterken. Beide uiteinden beginnen met donker bordeauxrood om de bakstenen woonhuizen in de buurt te weerspiegelen, en gaan geleidelijk over van donker naar licht, rood naar geel, waardoor de lineariteit van het gebouw wordt onderbroken. Boven de begane grond kantelt het gebouwvolume naar buiten om een grotere bouwvoetafdruk voor de appartementenniveaus te verkrijgen. Architectonisch gezien bood dit het extra voordeel dat de schaal van het gebouw werd verkleind. Het buitengevelbekledingssysteem is een geventileerd regenscherm met Swisspearl vezelcementpanelen en een Knightwall steunsysteem. Om de kosten te stroomlijnen, is de gevel specifiek zo ontworpen dat afval tot een minimum werd beperkt. De voorzieningen in elk LEED-gecertificeerd gebouw omvatten onder meer binnenrecreatieruimtes voor bewoners, gedeelde wasruimtes op locatie, buitenrecreatieterrassen voor bewoners en een fietsenstalling.

Moskenes Servicebygg, Lofoten, Norway
Moskenes Servicebygg | Lofoten, Noorwegen
Moskenes Servicebygg | Lofoten, Noorwegen

Het gebouw bestaat uit twee betonnen muren die een lang, ruitvormig dak ondersteunen. Tussen de gevels spannen zich glazen gevels vrij uit, waardoor er ruimte ontstaat voor de toiletten en een wachtruimte met zitplaatsen voor 24 personen. In tegenstelling tot een traditioneel schuin dak is de daklijn her gespiegeld, waardoor er een ruitvorm ontstaat die zich naar de hemel opent en tegelijkertijd een menselijke maat creëert. Aangezien het dak het belangrijkste element van het gebouw is, wensten de architecten een bekledingsmateriaal dat even goed als dakbedekking en als plafond zou functioneren. Er was ook een materiaal nodig dat met een hoge mate van precisie kon worden gedetailleerd omdat de architecten wilden dat het dak als één monolithisch volume overkomt. Bovendien moest het plafond van de lange wachtruimte ook fungeren als akoestisch element en tegelijkertijd geïntegreerde verlichting mogelijk maken. Swisspearl creëerde zowel de nodige esthetische als functionele eigenschappen. De keuze voor Swisspearl vezelcementpanelen maakte het mogelijk om geperforeerde panelen in het plafond te gebruiken die als lichtbron fungeren.

Peamount Healthcare Facility, Dublin, Ireland
Peamount Healthcare Facility | Dublin, Ierland
Peamount Healthcare Facility | Dublin, Ierland

Het ontwerp van STW Architects voor de Peamount Healthcare Facility is het resultaat van empathie; proberen de uitdagingen, mogelijkheden en ervaringen van de gebruikers te begrijpen. De aanpak van STW Architects strekt zich uit over alle schaalniveaus, van het gebouw als geheel tot in het kleinste detail. Elk bed biedt uitzicht op de parkachtige omgeving van het landgoed. De centrale binnenplaatsen rondom welke alle accommodaties zijn georganiseerd, zijn lichte oases van rust. Het spel van helder weergegeven gevels, grote, horizontaal gemonteerde Swisspearl vezelcementpanelen en vensters geven uitdrukking aan het planningsraster van het gebouw en treden tegelijkertijd tussen de behoefte aan duurzame afwerkingen en zachtere, meer tastbare afwerkingen. In lijn met de dementievriendelijke ontwerpopdracht voor de faciliteit heeft STW Architects software gebruikt om geschikte lichtreflectie-waardecontrasten tussen materialen en afwerkingen te bepalen.

Creek House, West Vancouver, BC Canada
Creek House | West Vancouver, BC, Canada
Creek House | West Vancouver, BC, Canada

Twee beken stromen tussen volwassen cederbomen en inheemse plantensoorten en bieden een leefgebied voor wilde dieren zoals zalm, otters, adelaars, coyotes, reigers en herten, die allemaal direct vanuit het huis te zien zijn. Het bestaande huis werd ontdaan van de lagen van eerdere renovaties en gerestaureerd tot een moderne versie van zijn vroegere zelf, waarbij de bestaande houten structuur en vorm grotendeels intact bleven. De designinterventie omvatte een herinterpretatie ontwerp van de oorspronkelijke paal-en-balkstructuur uit de jaren 1950, waarbij nieuwe designdetails, constructiemethoden en materialen tot uitdrukking komen en vanwege hun schoonheid in een ruwe en eerlijke staat worden verheerlijkt. De toevoeging is een eenvoudige, moderne vorm die enigszins buiten de as van het origineel is geplaatst, waardoor de grens tussen de twee, oud en nieuw, duidelijk naar de achterkant van het huis wordt afgebakend. Deze verdeling wordt aan de buitenkant uitgesproken door de donkere Swisspearl vezelcement gevelbekleding en aan de binnenkant door een subtiele verandering in vloerhoogte en vloerbehandeling.

Morand Vaucouleurs
Morand Vaucouleurs | Parijs, Frankrijk
Morand Vaucouleurs | Parijs, Frankrijk

Het zes verdiepingen tellende woonproject van Croixmariebourdon Architects bevindt zich op een groot, langwerpig terrein dat twee smalle woonstraten in hartje Parijs met elkaar verbindt. Om het woongebouw te upgraden, voegde Croixmariebourdon Architects ook externe isolatie toe aan de gevels, die zijn bekleed met kleine Swisspearl vezelcement panelen die als overlappende leien zijn behandeld. Dit kleine formaat is een ongebruikelijke en interessante toepassing van Swisspearl gevelbekleding. Net als een gebreid oppervlak zorgen de kleine Swisspearl tegels in drie maten en vormen een ritmisch patroon en een levendige textuur op de gevels. Het externe houtwerk is van PVC met acrylharscoating. Om kleuraccenten in de gevel te integreren, is elk raam voorzien van een kleurrijk hoogwaardig zonwerend rolgordijn in rood, roze, geel, paars of turquoise.

Torre Estronci, Barcelona, Spain
Torre Estronci | Barcelona, Spanje
Torre Estronci | Barcelona, Spanje

Torre Estronci 91 ligt in een welvarend gebied in Barcelona, l’Hospitalet de LLobregat. De appartementen bieden de ideale combinatie van moderniteit, kwaliteit, comfort en energie-efficiëntie. Esthetisch gezien is het karakteristieke kenmerk van het blok de linten van horizontale Swisspearl panelen in afwisselend wit en zwart die het gebouw omringen en uiterlijk imponeren. De zwarte zones omvatten de zwart omlijste ramen, terwijl de witte stroken de uitstekende balkons bekleden. Door het uitsteken en terugspringen van de gevels ontstaat er een gevoel van reliëf op de gevels en wordt voorkomen dat het blok als een monolithisch volume wordt ervaren.

Tampografia, Portugal
Tampografia | Nogueira, Portugal
Tampografia | Nogueira, Portugal

Het kantoorgebouw van Tampografia bevindt zich in Nogueira da Maia, aan de rand van Porto, dat een strategisch stedenbouwkundig plan heeft geïmplementeerd om bedrijven en ondernemers optimale omstandigheden te bieden. Het doel was het gebouw te integreren en de schaal en architectuur van de woonomgeving te respecteren. Om een massieve, zware constructie te voorkomen, was het essentieel om gevels te ontwerpen met een gevoel van dynamische beweging, met licht en schaduw en positieve en negatieve vormen. Deze contrasten maken het gebouw minder en verbergen het functionele karakter ervan. De lineaire gevels worden onderbroken door grote openingen, waarvan de stijlen verschillende hoeken hebben, zodat het licht in de binnenruimtes wordt geleid. Dgrau Architects koos al aan het begin van het ontwerpproces voor Swisspearl panelen voor de buitengevel. Bij de vergelijking van Swisspearl met soortgelijke materialen zagen de architecten aanzienlijke voordelen voor wat betreft de kwaliteit van het product, het kleurengamma, de onderhoudsvriendelijkheid en de levensduur van het materiaal. Het gebruik van twee tinten grijs, lichtgrijs op de gevelwanden en donkergrijs op de schuine raamomlijstingen, accentueert openingen en creëert een gevoel van diepte en contrast op de lineaire gevels.

Sommerhus, Solviken, Sweden
Sommerhus | Mölle, Zweden
Sommerhus | Mölle, Zweden

De natuurlijke kleuren van de omgeving vormden de inspiratie voor het kleurenpalet van het huis. Swisspearl vezelcementpanelen, balkonrelingen en zichtbare delen van de dragende constructie zijn gebouwd in ingetogen grijsgroene tinten. De houten gevelbekleding van Accoya-hout heeft een warme, natuurlijke tint en de aluminium kozijnen van de deuren en ramen zijn in zwart gepoedercoat. Door vezelcementpanelen op de buitenkant en houten bekleding op de binnengeveloppervlakken te combineren is er een levendig effect op de verhogingen gecreëerd. Swisspearl panelen zijn gekozen vanwege hun esthetiek en duurzaamheid in de lange, natte winters. De panelen zijn vervaardigd in lange, verticale formaten die aan een geperforeerd stalen profiel van 25 × 120 cm worden bevestigd.

Herba House, Torun, Polen
Herba House | Toruń, Polen
Herba House | Toruń, Polen

Herba House heeft twee verschillende gezichten: gesloten naar de straat en open richting de rivier. Het noordwaarts gerichte ‘huis’ aan de straat is bekleed met zwarte Swisspearl panelen, terwijl het zuidelijke deel van het huis bestaat uit terrassen die uitkomen langs de rivier en trapsgewijs de helling aflopen.

Childrens Museum, New Orleans, LA, USA
Childrens Museum | New Orleans, LA, VS
Childrens Museum | New Orleans, LA, VS

Het Louisiana Children’s Museum presenteert een transformerend model voor kindermusea waarin binnen- en buitenleermogelijkheden met elkaar verweven zijn. Het kleurenpalet van de gevel werd gekozen om een subtiele verwijzing te bieden naar de traditionele kalksteenfaçades van openbare gebouwen in het park en om een optimale achtergrond te creëren voor het rijke, veranderende licht boven de nabijgelegen lagune. De lichte kleur van de panelen biedt een projectieoppervlak voor de steeds veranderende schaduwpatronen van de lamellen van het gebouw en waterreflecties van de lagune. De combinatie van gladde panelen en panelen met een subtiel op het oppervlak gestanst pixelpatroon creëert een speelse dans over de lange verhoogde delen.

Wiki House, Ulaanbaatar, Mongolei
Wiki House | Ulaanbaatar, Mongolië
Wiki House | Ulaanbaatar, Mongolië

Als samenleving staan we voor enorme uitdagingen in de bouw: we moeten niet alleen miljoenen woningen, scholen en andere gebouwen bouwen, maar deze gebouwen moeten ook energiezuinig en koolstofarm gebouwd zijn en gericht op maximalisering van ons welzijn. Wiki House in Mongolië is gebouwd met behulp van een digitaal vervaardigde gebouwtechnologie met lage koolstofuitstoot, waarbij warmteverlies en afval tot een minimum worden beperkt. Het is ook energie-efficiënt en was gemakkelijk te bouwen.

Beachside House, Westport, Connecticut, USA
Beachside House | Westport, CT, VS
Beachside House | Westport, CT, VS

Zoals de naam al aangeeft, ligt Beachside aan de kust, tegenover de Long Island Sound die Connecticut en Long Island in New York scheidt. Het huis ligt toevallig vlak naast Red Barn, het kleine ‘bijgebouw’ met kunststudio en accommodatie ontworpen door Ferris en te zien in Swisspearl Architecture #27. Ferris zegt dat de Swisspearl panelen die de muren en het dak van dat eerdere gebouw bedekten hem in staat stelden om een abstractie van ‘de ultieme rode schuur’ te creëren. Of de klant van Beachside al dan niet op de hoogte was van Red Barn is onbelangrijk, aangezien de architect geneigd was om een vergelijkbare aanpak te hanteren voor het nieuwere huis, met als doel een abstractie van de lokale architectuur uit New England in de gevelvormen bedekt met lichtgekleurde vezelcementpanelen. In plaats van een gedurfd architectonisch statement dat doet denken aan de landbouwtaal van de staat, doen de relatief ingetogen beelden en de ontspannen indeling van Beachside denken aan de huizen in Kelly’s boek, of aan een boerderij die in de buurt van een werkende schuur zou hebben gestaan.. Beachside bestaat uit vier gevelvolumes met zinken daken en kortere, met vlak dak beglaasde gangen die ze met elkaar verbinden. De hoofdtoegang van het huis vanuit het noorden leidt naar een glazen entree van twee verdiepingen en een glimp van een dikke binnenmuur met geperforeerde openingen zonder glas die overeenkomen met de geabstraheerde traditionele ramen in de gevelvolumes.

Selecteer verschillende referenties en ontwerp je eigen kijkboek om te downloaden

Jouw persoonlijke kijkboek om te downloaden (0)

Jouw persoonlijke kijkboek
Kleur selecteren
Regio selecteren
Soort gebouw selecteren
Kleurlijn selecteren