Swisspearl Architectural References - Swisspearl
Sustainability Campaign_Tree.jpg
Where does sustainability start?

Learn what three Swisspearl colleagues are doing to promote sustainability within their personal lives and the company.

Discover their stories
References
Residential Building Salaino 10, Milan, Italy
Residential Building Salaino | Milan, Italy
Residential Building Salaino | Milan, Italy

The brief for this project in Milan called for the urban renewal of the area and the renovation and conversion of the building for residential use. Sliding, screen-printed glass panels and black Swisspearl panels on the facades create a dynamic pattern of shifting planes held between the horizontal concrete floor slabs.

Bus Station, Velenje, Slovenia
Bus Station | Velenje, Slovenia
Bus Station | Velenje, Slovenia

This building in Velenje is a spacious bus station at ground level and offices and a parking garage on the upper floors. The superstructure is notable for its extensive white Swisspearl panelling that serves to unify the different sections. The irregular pattern of perforations creates a distinctive day and night contrast.

On Clark, Christchurch, New Zealand
On Clark | Christchurch, New Zealand
On Clark | Christchurch, New Zealand

Comfort and light in daily routines were emphasized in the planning of Sumner House in Christchurch. The house is situated on a flood plain and therefore needed to be raised above the ground. The connection with the street front allows interaction with neighbours and passersby while still maintaining a sense of security. The external materials were chosen for their low-maintenance and durability in the coastal environment, which weathers materials quickly. These materials include prefabricated Swisspearl panels in a silvery grey colour, a thermally modified timber rainscreen, cedar weatherboards, and pre-finished steel roof cladding. Since the Swisspearl panels are prefabricated and the timber floor cassettes and wall and roof panels were built off-site in the builder’s warehouse, the total construction time was minimized to a mere six months.

Beachside House, Westport, Connecticut, USA
Beachside House | Westport, CT, USA
Beachside House | Westport, CT, USA

As its name indicates, Beachside sits on the shore, facing the Long Island Sound that separates Connecticut and New York’s Long Island. The house happens to be just down the road from Red Barn, the small “outbuilding” with art studio and accommodation designed by Ferris and featured in Swisspearl Architecture #27. Ferris says the Swisspearl panels covering the walls and roof of that earlier building enabled him to create an abstraction of “the ultimate red barn.” If the client for Beachside was aware of Red Barn or not is unimportant, since the architect was inclined to take a similar approach to the newer house, aiming for an abstraction of New England vernacular architecture in the gable forms covered in light-coloured fibre cement panels. Instead of a bold architectural statement recalling the state’s agricultural vernacular, Beachside’s relatively subdued imagery and relaxed floor plan harken to the houses in Kelly’s book, or to a farmhouse that would have sat in proximity to a working barn. Beachside consists of four gable volumes with zinc roofs and shorter, flat-roofed glazed corridors linking them. The main approach to the house from the north leads to a two-story glass entry and glimpses of a thick interior wall with punched openings free of glass that correspond to the abstracted traditional windows set into the gable volumes.

Hawthorn House, Limerick, Ireland
Hawthorn House | Limerick, Ireland
Hawthorn House | Limerick, Ireland
Children Clinical University Hospital, Riga, Latvia
Children Clinical University Hospital | Riga, Latvia
Children Clinical University Hospital | Riga, Latvia

Riga’s Rehabilitation Clinic is a unit of the Children’s Clinical University Hospital, which is the largest children’s medical institution in Latvia. The four-story masonry building, built in 1910, has been adapted to new functions and has been extended with a single-story volume, staircase extension, and new elevator shaft. To tie in with the surrounding environment and the existing building, the extension of the clinic is clad in fibre cement panels. Swisspearl was chosen due to its quality, aesthetics, and versatility. The dark grey contrasts with the ochre masonry. The upper section of the cladding is perforated, thus creating a variety of textures and visually separating the roof volume.

Tampografia, Portugal
Tampografia | Nogueira, Portugal
Tampografia | Nogueira, Portugal

Tampografia office building is located in Nogueira da Maia, on the outskirts of Porto, which has been implementing a strategic urban plan aimed at providing optimal conditions for companies and entrepreneurs. The goal was to integrate the building and respect the scale and architecture of its residential surroundings. In order to prevent a massive, heavy construction, it was key to design facades with a sense of dynamic movement, with light and shade and positive and negative forms. These contrasts reduce the scale of the building and disguise its functional character. The linear facades are interrupted by large-format openings, the jambs of which have varying angles so that light is funneled into the interior spaces. Dgrau specified Swisspearl panels for the exterior cladding right at the beginning of the design process. When comparing Swisspearl with similar materials, the architects saw significant advantages in terms of the quality of the product, range of colours, low maintenance, and durability of the material. Using two shades of grey, light on the facade walls and dark grey on the slanted window surrounds, accentuates openings and creates a sense of depth and contrast on the linear facades.

Morand Vaucouleurs
Morand Vaucouleurs | Paris, France
Morand Vaucouleurs | Paris, France

Croixmariebourdon’s six-story residential project is located on a large, elongated site that links two narrow residential streets in the heart of Paris. In order to upgrade the residential building, Croixmariebourdon Architects also added external insulation onto the facades, which are clad in small-format cement fibre Swisspearl panels treated like overlapping shingles. This small format is an unusual and interesting application of Swisspearl cladding. Like a knitted surface, the small-scale Swisspearl tiles in three sizes and shapes create a rhythmic pattern and lively texture on the facades. The external joinery is acrylic resin coated PVC. To integrate splashes of colour into the facade, each window has a colourful high-performance solar protection blind in red, pink, yellow, purple, or turquoise.

Sommerhus, Solviken, Sweden
Sommerhus | Mölle, Sweden
Sommerhus | Mölle, Sweden

The natural colours of the surroundings were the inspiration for the house’s colour palette. Swisspearl fibre cement panels, balcony railings, and visible parts of the load-bearing structure are built in subdued gray-green hues. The timber facade paneling in Accoya wood has a warm, natural tone and the aluminium frames of the doors and windows are powder coated in black. By combining fibre cement panels on the outer skin and timber cladding on the inner facade surfaces a lively effect has been created on the elevations. Swisspearl panels were chosen for their aesthetics and durability in the long, wet winters. The panels have been cut into long, vertical formats that are nailed to a perforated 25 × 120 cm steel profile.

Botanic Gardens, Denver, Colorado, USA
Botanic Gardens | Denver, CO, USA
Botanic Gardens | Denver, CO, USA

In July 2013, Denver Botanic Gardens, an institution with a long tradition of commissioning cutting-edge architecture, invited selected architectural practices to submit proposals for a “Science Pyramid,”. The new structure was to provide an exhibition space for the institution’s conservation and research efforts, thereby highlighting the Gardens’ broader mission as a scientific research body.

Faced with the task of designing a transparent pyramid, as specified in the competition brief, the architects of the winning competition entry, BURKETTDESIGN, drew their inspiration from the geological processes causing the ragged rock formations of the nearby mountain ridges. The envelope of the structure was likewise informed by a biological metaphor and features almost 500 dark grey, hexagonal Swisspearl panels, arranged in a honeycomb pattern and interspersed with thirty photovoltaic collectors and multiple windows and skylights.

Beckwith Boathouse, Iowa City, Iowa, USA
Beckwith Boathouse | Iowa City, IA, USA
Beckwith Boathouse | Iowa City, IA, USA

Iowa-based Neumann Monson Architects were commissioned by Iowa University to design a new boathouse to accommodate the women‘s rowing team. Positioned strategically on the curve of the Iowa River, the siting gives the boathouse a vantage point from where boats can be viewed gliding at speed through the water left and right up the sweep of the river.

Kystens Hus, Tromso, Norwegen
Kystens Hus | Tromso, Norway
Kystens Hus | Tromso, Norway

Located in the centre of Tromsø, Kystens Hus – the “Coastal Seafood Center in Northern Norway“ - is a flagship building showcasing the country‘s powerful fishing industry. Envisaged as a hub for information and business related to the fisheries, research and development, and tourism, the facility‘s primary purpose is to showcase the city‘s and the wider coastal region‘s cultural tradition, natural wealth, and economic drive. The permeable, fully glazed ground level is conceived as an extension of the public realm. The centre‘s upper part accommodates office spaces and is clad in a multi-faceted envelope reminiscent of the rock formations lining the northern Norwegian coast.

Tula House, QuadraIsland, Kanada
Tula House | Quadra Island, BC, Canada
Tula House | Quadra Island, BC, Canada

On a wild coastal stretch of Canada‘s Quadra Island, Patkau Architects have built an extraordinary single-family house that blends into the island‘s natural environment, while at the same time perfectly showcasing its rough beauty. The sea and its tidal impacts served as inspiration for the carefully designed layout and shape of the structure.

Jet Office, Poznan, Polen
Jet Office | Poznan, Poland
Jet Office | Poznan, Poland

Over the past several years, numerous national and international firms have settled in Poznan; therefore, there is great demand for office space and high pressure on developers to make a mark architecturally and thereby distinguish themselves from competitors.

A particularly sensational example of this is the Jet Office building, which the local architectural office Insomia built at the intersection of two main transport axes in the north of the city. The plot’s unique shape demanded a special approach to design in order to optimally utilise floor areas. Normally, office buildings have a central access core and a regular support grid offset from the exterior walls to assure maximum flexibility in the distribution of spaces and facades. However, apart from one single internal row of supports, the reinforced concrete structure of the Jet Office is arranged peripherally.

Kindergarten, Cerkvenjak, Slowenien
Kindergarten | Cerkvenjak, Slovenia
Kindergarten | Cerkvenjak, Slovenia

Architects Superform drew the inspiration for this kindergarten from a nearby learning path running through the Slovenian village of Cerkvenjak. Intended to enrich the children‘s spatial experience, the hallway itself varies in width and each playroom unit boasts a unique, irregular and contorted shape. The design of the Swisspearl envelope supports this idea.

Parish Church Of The Celestial Queen, Budapest, Ungarn
Parish Church of the Celestial Queen | Budapest, Hungary
Parish Church of the Celestial Queen | Budapest, Hungary

The scheme involved a careful restoration of the dilapidated historical building, which now accommodates the traditional functions of the parsonage, such as the parson’s quarters, a classroom for religious education, the library, the banquet hall, and a visitor’s apartment. In addition, architects 4 plusz designed a new and decidedly modern structure that connects the two lateral wings of the existing U-shaped building and divides the garden space into two distinct courtyards. Fully glazed to either side, the transparent ground floor of the extension provides space for social events and opens a vista from the reception area to the rear garden.

Select several references and design your individual lookbook for downloading

Your individual lookbook for download (0)

Your individual lookbook
Select colour
Select region
Select type of building
Select colour line